3D

Coolness alert: zoetrope printat 3D creează o iluzie optică uluitoare

Știți ce este un zoetrope? Este o invenție apărută demult, încă înainte de a apărea toată tehnologia care produce filme de animație și care creează iluzia mișcării, prin intermediul unor desene așezate unele lângă altele ce sunt angrenate de un cilindru în mișcare.

Dacă nu am reușit să mă fac înțeleasă, cu siguranță clipul de mai jos explică felul în care această invenție funcționează.

Desigur, ceea ce ați văzut mai sus este un zoetrope într-o fază incipientă pentru că în zilele noastre tehnologia a avansat atât de mult, încât acum putem face lucruri mult mai cool. Imprimantele 3D au dus astfel ideea de zoetrope la următorul nivel. Prima oară a apărut la Maker Faire Singapore 2015, unul dintre cele mai mari târguri internaționale organizate pentru a încuraja spiritul „do it yourself”, unde sute de oameni își expun invențiile pe care le-au gândit singuri și le-au făcut cu propriile mâini.

Tehnologia 3D a readus astfel în atenția publicului un mecanism inventat în secolul al XIX-lea, pe care însă l-a modernizat, aducându-l la nivelul standardelor impuse de secolul 21.

Akinori Goto, un cunoscut artist din Japonia, folosește tehnologia 3D pentru a crea un zoetrope ce creează iluzia unei reprezentații de dans. Plecând de la același mecanism de funcționare a unui zoetrope clasic, Goto și l-a modernizat pe al său, utilizând o sursă de lumină, în loc de clasicul cilindru, iar structura este printată 3D.

Noul model de zoetrop creează iluzia unor balerine dansând în interiorul său iar numărul lor se schimbă, în funcție de intensitatea luminii folosite.

Dar mai bine să lăsăm imaginile să vorbească de la sine.

How cool is that?