3D

Fața unei mumii egiptene a fost recreată cu ajutorul printării 3D

Capul mumificat a fost descoperit din greșeală printre colecțiile Universității din Melbourne, Australia. Curatorul muzeului a dat peste el în timpul unui audit și, pentru că era îngrijorat de starea sa, l-a trimis să i se facă o scanare tomografică.

Craniul s-a dovedit a fi intact, avea chiar și bandajele pe el și arăta foarte bine la interior, ceea ce i-a determinat pe cercetătorii australieni să facă următorul pas: să realizeze o copie a craniului cu ajutorul unei imprimante 3D, oferindu-le specialiștilor oportunitatea de a-l analiza mai în profunzime – trăsăturile oaselor feței, dimensiunea și unghiul obrazului, caracteristicile orbitei oculare.

S-a concluzionat astfel că a aparținut unei femei în vârstă de cca. 25 de ani care, în momentul morții, era suficient de importantă încât să fie mumificată. Cercetătorii au denumit-o Meritamun.

„Este fascinant cum am putut să facem toată această cercetare amplă fără a distruge specimenul original. Este o realizare importantă pentru muzeul nostru”, spune Varsha Pilbrow, antropolog în cadrul universității.

Încă nu se cunoaște originea craniului, însă se presupune că ar aparține colecției lui Frederic Wood Jones, un profesor ce a coordonat activitățile arheologice din Egipt, înainte să se alăture echipei din cadrul Universității din Melbourne în 1930. Din stilul de bangajare și de îmbălsămare ar reiese că Meritamun a fost mumificată în Egipt și a trăit acum mai bine de 2000 de ani.