VR Realitate Virtuala

În curând, astronauții vor face călătorii virtuale pe Marte

Realitatea virtuală este o invenție minunantă ce le permite (aproape) tuturor să cunoască lumi pe care într-un alt fel nu le-ar putea cunoaște sau să meargă în călătorii în locuri pe care altfel nu le-ar putea vizita.

Mars 2030 este o experiență virtuală și interactivă ce le va permite oamenilor să simuleze viața pe Marte. Proiectul este o colaborare între NASA, FUSION Media și MIT Space Systems Laboratory și va fi lansat în cadrul festivalului de film, muzică și media interactivă South by Southwest, din Austin, Texas, USA.

mars 2030 experience

În zilele noastre, simulatoarele îi ajută pe cei ce planifică misiunile pentru Journey to Mars, oferindu-le un mediu virtual cât mai apropiat de realitatea „marțiană” pentru a vehicule sau sistemele de calcul și monitorizare. NASA folosește aceste simulatoare pentru a-și pregăti astronauții pentru orice evenimente neprevăzute. Echipele Mercury, Gemini și Apollo petrec o treime sau chiar mai mult din timpul dedicat trainingului în simulatoare. De asemenea, și echipa de explorare a Lunii a folosit simulatoare mai mult de jumătate din timpul trainingului.

Mars 2030 va fi lansată gratuit și adaptată pentru Google Cardboard, Oculus Rift și Samsung VR Gear. Aplicația va putea fi downloadată pe iPhone și Android iar o transmisiune live a întregii experiențe va fi disponibilă pe Twich.

„Dincolo de aspectul practic al aplicației și de utilitatea sa în pregătirea echipelor, realitatea virtuală ne oferă o metodă foarte bună de a împărtăși cu întreaga lume rezultatele muncii noastre, dar și de a inspira următoarea generație de pionieri în spațiu”, spune Jason Crusan, Director al NASA’s Advanced Exploration Systems Division.