3D

Inimă printată 3D salvează viața unui bebeluș de 9 luni

De cele mai multe ori, chirurgii sunt puși în fața situației de a opera fără să știe, mai exact, ce îi așteaptă, odată de au deschis pacientul. Desigur, operațiile se realizează în baza unui diagnostic și a experienței echipei, însă particularitățile pacienților sunt descoperite abia în momentul în care aceștia intră în sala de operații.

De aceea, replicile 3D ale organelor sunt atât de importante pentru chirurgi. Aceștia, analizând aceste replici, se pot pregăti mult mai bine pentru particularitățile unei operații și, în același timp, o pot explica și pacientului în cauză. Ei pot anticipa complicațiile, pot face mai multe scenarii astfel încât, în timpul operației propriu-zise, pot fi mult mai eficienți.

Acesta a fost cazul echipei de chirurgi din China cărora le-a reușit o complicată operație de cord la un bebeluș de numai 9 luni ce suferea de o anomalie congenitală.

Echipa a folosit o replică printată 3D a inimii bebelușului pentru a planifica în detaliu operația. „Folosind modelul 3D, am putut să calculăm cu precizie unde și cum trebuie să facem incizia, precum și mărimea acesteia. Și, pentru că am putut să planificăm în detaliu, operația propriu-zisă a durat cu 50% mai muțin decât în mod normal”, a spus dr. Zhang Xueqin.

Operația a fost un succes iar copilul se va recupera frumos, fără efecte secundare, ceea ce evidențiază încă o dată importanța imprimantelor 3D pentru planificarea operațiilor chirurgicale.