3D

Printare 3D vs. metode tradiționale. De ce să alegi prima variantă

Pe scurt, cel mai bun motiv pentru a alege printarea 3D este că, datorită imprimantelor 3D, se pot fabrica rapid mecanisme funcționale, la prețuri mult mai scăzute. Poate părea incredibil, dar imprimantele 3D pot fabrica aceste mecanisme, fără a mai fi necesare alte procedee de asamblare.

rafturi imprimare 3d

Deși imprimarea 3D nu reprezintă o tehnologie atât de nouă, ea fiind utilizată, în anumite forme, chiar din anii ’80, abia în zilele noastre are parte de promovarea pe care o merită. Printarea 3D a constribuit și la dezvoltarea medicinei: în anul 2002, primul rinichi printat 3D a ieșit din imprimantă. Oamenii de știință au creat un rinichi multifuncționale ce era capabil să filtreze sângele și să producă urină diluată. A fost folosit pentru un animal.

Timp de realizare mult redus

Spre deosebire de metodele tradiționale de fabricare, printarea 3D vine la pachet cu un timp mult mai scurt de realizare.

olaf print 3d

În cazul metodelor tradiționale, trebuie să luăm în calcul și timpul de realizare a machetelor ce poate ajunge chiar și la câteva săptămâni, în funcție de complexitatea lor. Obiectele printate 3D nu au nevoie de machetă și nici de procedee de asamblare (care ar mai putea dura câteva zile bune). Odată ce eliminăm materialul suport, avem piesa în forma ei finală.

Costuri mult mai mici

Așa cum am menționat și mai sus, în cazul printării 3D nu se iau în calcul realizarea matriței sau asamblarea produsului din simplul motiv că aceste etape nu există. Prin urmare, la stabilirea costurilor se va lua în calcul doar volumul de material utilizat, indiferent de complexitatea modelului printat.

În acest fel, costurile sunt mult reduse.

Realizarea de forme complexe

rotite printate 3d

Uneori, prin intermediul procedeelor tradiționale, nu se pot printa chiar orice fel de forme, depinde foarte mult de complexitatea lor. În cazul printării 3D, complexitatea nu este un impediment. Printr-un singur procedeu tehnologic se pot printa 3D rulmenți cu bile, lanțuri, cutii de viteze și chiar și motoare întregi.