VR Realitate Virtuala

Tilt Brush: o nouă perspectivă asupra picturii

Dacă e să ne gândim la desenele de pe pereții peșterilor și până la picturile clasice, putem spune că dintotdeauna oamenii au fost înclinați spre exprimare vizuală. Ne este mult mai ușor să înțelegem cum funcționează lumea, dacă o vedem cu ochii noștri sau dacă ne este explicată prin scheme și desene.

În zilele noastre, a apărut un nou tip de artă vizuală – arta digitală. Aceasta presupune utilizarea tehnologiei digitale ca parte a procesului creativ și este plasată sub o umbrelă mai mare, denumită artă new media. Astfel, s-a trecut la un nou nivel în arta vizuală, depășindu-se era creioanelor și a hârtiei.

În ton cu această tendință, a apărut Tilt Brush, o nouă aplicație VR care, momentan, este disponibilă doar pentru HTC Vive și care mie îmi place foarte foarte mult.

tilt brush

Studiile arată că, atunci când colorăm sau ne jucăm cu culorile, creierul nostru se relaxează atât de mult, încât reacționează la fel ca atunci când medităm. Adică nu se gândește la nimic, ceea ce e mare lucru :). Dar cum ar fi ca, în timp ce colorăm, să ne și mișcăm corpul iar culorile să ia forma mișcărilor noastre? Cam așa văd eu aplicația Tilt Brush.

Cu această aplicație poți picta în spațiul 3D. Tot ceea ce trebuie să faci este să selectezi culorile și tipurile de pensule pe care vrei să le colorezi și să-ți miști mâna. Camera ta este ca o pânză goală pe care te poți desfășura în voie. Te poți mișca exact așa cum vrei și poți chiar să „intri” în desenul pe care îl faci. Și, pentru că este vorba despre realitatea virtuală, poți alege să desenezi cu materiale care altminteri ar fi imposibil de utilizat – precum focul, stelele sau fulgii de zăpadă.

Aplicația a fost dusă la The Lab, Google Cultural Institute – un spațiu special creat în Paris care aduce alături comunități tehnice și creative, cu scopul de a descoperi noi căi de a experimenta arta. Artiști din întreaga lume vizitează spațiul pentru a-și descoperi stilul în arta VR.